Veel jongeren gaan nadat ze afstuderen een grote reis maken, soms wel van meerdere maanden en ook nog eens ver weg. De laatste jaren wordt dit echter ook steeds populairder onder andere leeftijdslagen in de bevolking. Een sabbatical of een vervroegd pensioen komt met de vergrijzende arbeidsmarkt steeds vaker voor en de verleiding om een nieuw deel van de wereld te ontdekken is natuurlijk ook maar moeilijk te weerstaan. Het kost helaas alleen allemaal wel een boel geld. Daarom deel ik in dit bericht een aantal handige tips die je geld opleveren, zonder dat je er veel moeite voor hoeft te doen.
Boek buiten het hoogseizoen en vantevoren
Wanneer je buiten de schoolvakanties reist zijn niet alleen vliegtickets voordeliger, maar ook accommodaties, excursies en soms zelfs het eten. Wanneer je niet te lang wacht met het vastleggen kan je bovendien profiteren van vroegboekvoordeel. Naar mate de datum steeds dichterbij komt nemen prijzen vaak toe door lagere beschikbaarheid.
Verzeker je goed en vergelijk goed waar
Wanneer je op reis gaat is het belangrijk je goed te verzekeren. Met een Nederlandse zorgverzekering ben je ook in het buitenland gedekt, zolang de kosten maar vergelijkbaar zijn met die in Nederland. Medische kosten in Scandinavië, Zwitserland of de Verenigde Staten kunnen vaak duurder uitvallen dan in Nederland. De goedkoopste reisverzekering kiezen willen we allemaal, maar kijk ook goed naar de dekking: werelddekking/ Europa dekking en naar de looptijd. Hier staat er meer over uitgelegd. Soms kan het handig zijn om een doorlopende reisverzekering af te sluiten voor het hele jaar en in andere gevallen juist een kortlopende reisverzekering
Bespaar op lasten in Nederland
Heb je een woning in Nederland verhuur deze dan wanneer je voor een langere tijd weg gaat. Daarmee kan je vaak al een groot deel van je vakantie betalen. Denk ook aan lopende lasten, zoals gas, water en licht. Onlangs nog werd duidelijk dat steeds meer mensen overstappen een financieel belangrijke reden vinden. Ook het ACM gaf aan dat een overstap tot wel € 400 kan schelen en gemiddeld gezien al de helft van dat bedrag. Zo zijn er nog meer vaste lasten zoals de zorg, auto, internet, mobiel en tv waarop bespaard kan worden. Een bedrag van 2 of 3 tientjes is aan het eind van het jaar wel € 300. Als je bewust bent van je uitgaven en je kan ze op zo’n eenvoudige manier minimaliseren, dan verdien je vakantie bij voorbaat vaak al voor een heel groot deel terug.