Eropuit in Nederland is geweldig: ontdekt Schokland!

Het is belangrijk dat we Nederland supporten in tijden dat het nodig is, zoals in deze coronacrisis waarin veel bedrijf van om dreigen te vallen. Je hoeft echt niet lang op vakantie te gaan om het mooie van de wereld te kunnen zien. Sterker nog, tegenwoordig is dat een stuk lastiger dan vroeger. Hopelijk kan het over een tijdje wel weer. Maar in Nederland kunnen we nog wel heel erg makkelijk reizen en dan is het ook fijn om dingen te zien waar je nog lang over na kunt genieten. Bijvoorbeeld het geweldige voormalige eiland Schokland.

We nemen in deze tekst met je door wat je allemaal kunt doen op Schokland.

Het mooie van Schokland 

We hebben een eiland, dat geen eiland meer is, maar wat nog wel steeds er zo uitziet. De zee is verdwenen sinds de deltawerken hun droogleggende werk hebben gedaan. Daarbij is het wel zo dat nog steeds de cultuur van het oude eiland te zien is, niet meer in een levende vorm, maar wel in een museale context. Dit laatste moeten we even uitleggen. Er staat op Schokland een museum waar een tentoonstelling is over Schokland, de bewoners en de geschiedenis van de omgeving. Zo kun je ook fossielen zien die gevonden zijn toen de zee droog viel.

Verder is het mogelijk om in de oude kerk te kijken, daar kun je zien hoe de religieuze context eruit zag waar de schokkers elke zondag zaten. Een saillant detail over het eiland is, dat het heel lang half katholiek, half protestants geweest is. De protestanten (van buiten het eiland) konden de Schokkers niet in hun totaliteit overtuigen van de leer van het protestantisme. Hierin was Schokland behoorlijk eigenzinnig, zeker in vergelijking met de rest van het noordelijk deel van Nederland.

Bijzondere plek

Het is natuurlijk wel een zeer bijzonder gezicht dat je nog steeds kunt zien waar vroeger de grens van het eiland was, daar is nu geen water meer, maar alleen nog riet en graslanden. Tel daarbij op de ruïne van de oude kerk en je hebt het beeld compleet waarom Schokland zo’n bijzondere plek is. Het is echt een locatie waar je eens even helemaal rustig tot jezelf kunt komen, al dan niet met familie en vrienden. 

Blijf onze reisblogs volgen, dan ben je altijd op de hoogte van de leukste ideeën over waar je naartoe kan gaan.

This entry was posted in Reizen. Bookmark the permalink.

Comments are closed.