Mondkapjes ook op vakantie!

Ook op vakantie of tijdens een dagje uit heb je regelmatig een mondkapje nodig. Bijvoorbeeld in het openbaar vervoer of tijdens het winkelen. Soms is het verplicht, soms wordt het alleen geadviseerd. In veel gevallen is het aan te raden een mondkapje bij de hand te hebben. Je kunt mondkapjes FFP3 kopen of wegwerp mondkapjes, er is veel keuze. Maar welke je ook kiest, zorg ervoor dat je genoeg voorraad hebt en genoeg voor de hele vakantie. Het beste is om ze van te voren online te bestellen, zo kun je zonder zorgen op stap.

Soorten mondkapjes

Er is veel keuze in mondkapjes. Niet alleen zijn er verschillende kleuren of prints, er zijn ook verschillende soorten en kwaliteiten. Iedereen kent wel de blauwe wegwerp mondkapjes. Je kunt ook wasbare, katoenen mondkapjes kopen of zelf maken. Die zijn er vaak met allerlei soorten prints en met reclame. Je kunt ze, net als wegwerp mondkapjes, maar één keer gebruiken, maar ze zijn daarna wel uit te wassen. Niet kouder dan 60 graden! De derde soort die te koop is, zijn de medische mondkapjes. Ze worden aangeduid met de naam van hun keurmerk of de bescherming die ze bieden. FFP2 of FFP3 zijn de meest verkochte. Speciale mondkapjes voor brildragers zijn er ook. Vaak zijn dat FFP2 of FFP3 maskers. Soms zijn ze aangepast met speciale oorelastieken. De medische mondmaskers zijn kwalitatief iets beter en sluiten beter aan. Dat maakt ze heel geschikt voor brildragers.

Wanneer gebruik je een mondmasker?

Mondkapjes zijn in sommige gevallen verplicht, zoals in het openbaar vervoer. Op andere plekken worden ze dringend geadviseerd door de overheid. Je gebruikt ook een mondmasker waar het moeilijk is om de andere coronaregels te hanteren, zoals wanneer je toch in een ruimte met veel mensen terechtkomt. Kun je de anderhalve meter afstand niet aanhouden? Dan biedt een mondkapje extra bescherming. Ook in de omgang met ouderen of kwetsbare mensen is een mondkapje aan te raden. De medische mondkapjes bieden dan de meeste bescherming. Ze zijn wel wat duurder dan de wegwerp mondkapjes, maar je hebt ook meer zekerheid. In de zorg gebruikt het personeel ook deze mondkapjes.

Klachten die op Corona wijzen?

Ondanks alle voorzorgsmaatregelen kun je toch te maken krijgen met klachten die op Corona wijzen, zoals hoesten, koorts, vermoeidheid of benauwdheid. Dan biedt een Covid 19 sneltest via Coronatestnederland.nl uitkomst. Je weet snel of je besmet bent of dat het loos alarm is. Goed om te weten wanneer je op vakantie wilt. Soms is een recente negatieve test zelfs verplicht. Ook kun je met een sneltest voorkomen dat je anderen besmet. Meestal weet je al een kwartier na de test wat de uitslag is. Wanneer iedereen zich snel laat testen bij klachten en daarna maatregelen neemt, is het virus het snelst onder controle.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Comments are closed.