Waarom je tijdens de vakantie niet naar de wc kunt

 

Waarom je tijdens de vakantie niet naar de wc kunt

Ga je na een jaar lang hard werken eindelijk op vakantie, kun je ineens niet meer naar de wc! Dit scenario klinkt misschien wat vreemd en wellicht moet je dan wel een beetje om lachen, maar voor veel mensen is het de harde werkelijkheid. Maar hoe komt het nou dat je tijdens de vakantie niet naar de wc kunt en wat kun je er zoal aan doen?

Oorzaken waardoor je tijdens de vakantie niet naar de wc kunt

Hoewel de oorzaken per persoon verschillen, zijn er een aantal oorzaken bekend die ervoor kunnen zorgen dat de stoelgang tijdens je vakantie moeizaam gaat. Om te beginnen is er de vakantiestress.

Vakantiestress

Vakantie is een leuke periode, maar uit diverse onderzoeken is ook gebleken dat juist in deze periode een toename van de hoeveelheid stress vaak voorkomt. Dat komt omdat er veel geregeld moet worden en er een bepaalde spanning ontstaat over of de accommodatie wel echt zo prettig is als dat je hoopt. Bovendien is het zeker in de eerste dagen niet altijd even gemakkelijk om op een vreemde wc je behoefte te moeten doen. Onbewust zit je toch op een vreemde plek wat voor een moeilijke stoelgang kan zorgen.

De buitenlandse keuken

Veel Nederlanders vinden het eten in het buitenland heerlijk, maar doordat het eten vaak afwijkt van wat we Nederland zijn gewend en er vaak pittigere kruiden worden gebruikt om de maaltijden op smaak te brengen, kan je lichaam hierop reageren. Dat kan in de vorm van diarree, maar ook in de vorm van obstipatie (een verstopping van je darmen). Dat laatste komt met name voor als je veel vezelarm voedsel eet. Voorbeelden van dergelijk voedsel zijn onder andere croissantjes, witte rijst, pasta’s en pizza’s.

Maar waarom zijn vezels zo belangrijk voor het stimuleren van je stoelgang? Dat komt omdat vezels vocht vasthouden. Op die manier kan je ontlasting op een soepele manier door je darmen bewegen en je lichaam uiteindelijk verlaten.

Onvoldoende lichaamsbeweging

Op vakantie hebben we er vaak een handje van om soms dagenlang op een ligbed aan het strand of zwembad te liggen. Dat is natuurlijk hartstikke lekker om tot rust te komen, maar voor een soepele stoelgang werd het juist averechts. Zorg er daarom voor dat je regelmatig beweegt. Haal je drinken zelf zodat je nog een extra loopje maakt en doe regelmatig iets actief, zoals een wandeling door de stad. Hou je niet van cultuur? Dan kun je bijvoorbeeld gaan shoppen. Waar het om gaat is dat je met regelmaat beweegt, zodat je darmen ook soepel blijven.

Verkramping van je spieren

Zoals je inmiddels weet kan stress een van de oorzaken van een vakantieverstopping zijn. Door stress kan er een verkramping van je spieren optreden. Het is dus zaak om voldoende te ontspannen, zodat je darmen hun werk goed kunnen blijven doen. Nu is dat natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Daarom helpen we je op weg: je kunt bijvoorbeeld de sauna bezoeken, of een buikmassage voor jezelf inplannen.

Je bent niet de enige!

Zoals je hebt kunnen lezen, zijn er nogal wat oorzaken waardoor je tijdens de vakantie niet goed naar het toilet kunt gaan. Met de tips die we gegeven hebben kun je proberen om de stoelgang weer op gang te krijgen. Maak je in ieder geval niet te druk over de gedachte dat je misschien een van de weinige mensen bent die tijdens de vakantie niet naar het toilet kan. Dat is namelijk absoluut niet waar! Focus je liever op de leuke onderdelen van je vakantie. Op die manier ontspan je beter en dat zorgt weer voor een betere stoelgang. Fijne vakantie!

Wat als niks helpt?

Het kan natuurlijk zo zijn dat je van alles probeert, maar je stoelgang maar niet goed op gang wilt komen. In dat geval zijn er laxeermiddelen verkrijgbaar, maar je kunt er ook voor kiezen (afhankelijk hoe heftig de obstipatie is) om een middel te nemen dat de stoelgang op een mildere manier weer op gang kan brengen. Denk hierbij aan medicijnen die op basis van natuurlijke ingrediënten zijn samengesteld.

Meer tips?

Heb je na het lezen van dit artikel behoefte aan meer tips om een verstopping van de darmen te verhelpen? Lees dan ook zeker dit artikel over vakantieverstopping. Dit artikel, dat op saarmagazine.nl staat is leuk geschreven, bovendien staat er ook een leuke video bij over het dilemma van poepen tijdens de vakantie.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Comments are closed.