Wat te doen in Parijs

Parijs staat bekend als de meest romantische stad waar je de liefde bijna kan zien en voelen. Maar Parijs is meer dan alleen de Eiffeltoren en de Notre Dame.  Hier zijn enkele dingen die u moet weten en zien in de hoofdstad.

Parijs wordt ook wel ‘The City of Light genoemd’, wat niet alleen duidt op de toen revolutionaire elektrische verlichtingssysteem dat in de straten van Parijs werd geïmplementeerd, maar ook naar de prominente verlichting die de stad opdeed tijdens ‘La Belle Époque’ de Parijse gouden eeuw van de late 19e eeuw. Het was in deze tijd waarin de beroemde toren van Gustave Eiffel werd opgericht, evenals de eerste metrolijn en de aanleg van verschillende parken.

 

Een multiculturele ervaring

Parijs genoot een aanzienlijke groei als multiculturele stad die begon in de jaren 70, met de toestroom van nieuwe immigranten uit alle hoeken van de wereld, en met name Noord- en West- Afrika, Vietnam en Laos. De migratie gaat zelfs toe nu toe door in Parijs, met een duidelijke toename van immigranten uit Latijns-Amerika. Tegenwoordig zijn er meer nationaliteiten vertegenwoordigd in Parijs dan in New York.

 

De Parijzenaars

De stad leeft in een atmosfeer zoals ie van Londen of New York, met gehaaste, zakelijke mensen. In Frankrijk hebben de Parijzenaren een reputatie van arrogantie en eeuwige haast. De arrogantie heeft er ook mee te maken dat Parijs een hele grote stad is en de stress van het stadleven soms zijn tol kan eisen. Afgezien daarvan zijn Parijzenaars erg vrijgevig naar bedelaards, verkopers en straatmuzikanten. Let wel, sommige blijken oplichters te zijn, dus wees voorzichtig. Ondaks dat Parijzenaren gezien worden als arrogant, hebben ook zij hun normen en waarden. Zo zullen ze waarschijnlijk verbaasd opkijken als mensen heel luid praten in een trein of metro. Houd in gedachten dat de meeste mensen om je heen, hoogstwaarschijnlijk niet op vakantie zijn, vaak reizen ze van en naar hun werk.

 

Engelse taal

Voor de meeste mensen in Engels iets dat ze op school leren. Mensen die je in het engels helpen, zijn bereid om extra inspanning te doen en dat is voor Parijzenaren een hele klus. De jongere bevolking heeft de taal beter onder de knie dan de oudere generatie. Om je goed verstaanbaar te maken, probeer dan langzaam en duidelijk te praten.

 

Franse taal

Frans spreken in Parijs is net zo ingewikkeld, omdat Parijzenaren de neiging hebben om ‘geschreven’ Frans te spreken en dat is heel andere koek. Dit maakt uw Frans nauwelijks verstaanbaar door echte Franse personen. Daarnaast spreken Fransen heel erg snel, en zijn geneigd om letters in te slikken. Als iemand vraagt om te herhalen wat je net hebt gezegd, wees dan niet beledigt. Wanneer je hulp nodig hebt met het vinden van de weg, zoek dan iemand die geen haast heeft, het liefst een jonger persoon of iemand die een Engels boek of tijdschrift leest. Begroet diegene met hallo of bonjour en begin met vragen of de persoon Engels spreekt (Parlez vous Anglais?) spreek ook nu langzaam en duidelijk.

Het centrum van Parijs is officieel verdeeld in 20 wijken, zogenaamde ‘arrondissements’, genummerd van 1 tot 20 in een kloksgewijze spiraal vanaf het centrum van de stad. The wijken zijn benoemd naar de nummers van de ‘arrdonissements’. Zo word de vijfde arronisdsement benoemd als 5ème (SANK-ee-emm) in het Frans. De 12e en 16e arrondissement beschikken over grote parken, genaamd ‘Bois de Vincennes’ en ‘Bois de Boulogne’. Elke wijk heeft zijn eigen bezienswaardigheden, zo kun je in de eerste wijk het Louvre vinden en in de tweede wijk is de plek van de aandelen beurs van Parijs. Navigeren door Parijs is gemakkelijk, zeker met een kaart van Parijs. De beste kaart is de ‘Paris Pratique par Arrondissement’ die je kunt kopen op bijna elke hoek van de straat.

Bezoek musea en monumenten in Parijs met slechts één kaart Een van de beste en handigste manieren om de bezienswaardigheden van Parijs te bekijken is met de ‘Carte Musées et Monuments’, een pre-paid toegangskaart die toegang geeft tot meer dan 70 musea en monumenten in en rond Parijs.  De kaart kost voor twee dagen slechts €30, vier dagen kost €40 en zes dagen €60 euro. Met deze kaart kunt u lange wachtrijen vermijden. De kaart is verkrijgbaar bij de deelnemende musea, VVV-kantoren, Fnac-kantoren en alle grote metro stations. Voor de belangrijkste bezienswaardigheden van Parijs moet apart voor worden betaald.

 

Plan uw museumbezoeken

De meeste musea en galerijen in Parijs zijn op maandag of dinsdag gesloten, dus om teleurstelling te voorkomen, kijk goed naar de openingstijden van het museum. Houd er ook rekening mee dat bij de meeste musea de loketten 30 tot 45 minuten voor sluitingstijd sluiten. Afgezien daarvan zijn alle nationale musea op de eerste zondag van de maand gratis toegankelijk, dit kan wel betekenen dat er lange wachtrijen zijn en drukte in musea.

Zoals hierboven genoemd, heeft elke arrondissement van Parijs iets te bieden. De Eiffeltore, gelegen in de zevende arrondissement, is een van de meeste beroemde bezienswaardigheden ter wereld. De Notre Dame, een indrukwekkende kathedraal die de inspiratie was voor de roman van Victor Hugo: “De klokkenluider van de Notre Dame”, bevindt zich in de vierde arrondissement. In de derde kun je het Picasso Museum vinden, met natuurlijk prachtige werken van de kunstenaar zelf. Verder zijn er ook nog minder populaire, maar niet minder mooie bezienswaardigheden die bezocht kunnen worden. De sacre coeur, gelegen in de 18e arrondissement, is een kerk op het hoogste punt van de chat, terwijl de Sainte Chapelle, in de eerste arrondissement, als veel mooier wordt beschouwd. De rustplaats van de grote helden van Frankrijk kun je vinden in De Panteon, gelegen in de vijfde arrondissement van Parijs, daarnaast, in het derde arrondissement is bevindt zich een mooi en gratis museum over de geschiedenis van Parijs.

In de negende arrondissement kun je de skyline van Parijs bekijken vanaf de daken van de Printemps en de Galleries Lafayette. Er is ook een luchtballon in Parc André Citroen (zuidwesten van Parijs) waar je in kunt. Let wel op dat deze op dagen met veel wind gesloten is.  Daarnaast is er elke vrijdagavond en zondagmiddag (behalve als het regent), een drukte op straat van in-line skaters. Als je zelf niet mee doet, zoek dan een cafeetje op waar je ze kunt bekijken.

DE viering van het begin van de Franse revolutie, die plaatsvindt op 14 juli, is een groot feest. De dag begint met een Bastille parade gehouden op de Champs-Élysées. Dit begint om 10:00 uur en de dag eindigt met vuurwerk. Vergeet niet om er op tijd bij te zijn, voor het beste zicht.

Parijs heeft ook veel festivals, voor verschillende doelgroepen. Zo viert de stad elke september een ‘techno-parade’ waarbij DJ’s en fans uit heel Europa naar Parijs trekken voor vijf tot zes dagen feesten. Verdere evenementen zijn: Six Nations Rugby in februari, Paris Fashion Week in maart en oktober, Roland Garros een festival in mei, en een muziek feest Fête de la Musique Parijs in juni.

De bioscopen van Parijs beschikken over zalen waar heel de wereld jaloers op kan zijn. Ook zijn er veel filmfestivals in Parijs, waar prestigieuze en artistieke Franse films worden vertoond. Veel niet Franse films zijn ondertiteld (genaamd ‘version originale of aangeduid als v/o). Om het filmschema van Parijs te zien, kunt u een exemplaar van Pariscope kopen bij de kiosken in de stad.

Wanneer u naar een nieuw land of een nieuwe stad reist, zult u waarschijnlijk even moeten wennen aan het vervoer daar. Op Taxi2airport.com/nl werken we hard om uw stress bij het reizen te verminderen door u de beste oplossingen aan te bieden voor taxi ritten.

 

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Comments are closed.