Wat is de beste scooter voor mij?

Je bent eruit: je gaat een scooter kopen. Nu is het volgende doel het vinden van de juiste scooter. Deze blog is ook handig voor mensen die op vakantie een scooter willen huren. Het kiezen van de juiste scooter is namelijk net zo belangrijk als het kiezen van het juiste paar schoenen. Dit vervoersmiddel moet niet te groot en zeker niet te klein zijn. Koop je er voor het eerst een, dan zijn er een aantal factoren om rekening mee te houden. Kijk snel met ons mee naar de tips die we voor jou in deze blog verzameld hebben. Veel plezier!

  • Stap 1. Koop ik een nieuwe of tweedehands scooter?

Wanneer je een scooter koopt, is de eerste vraag wil ik een nieuwe?  Als je garantie wilt, dan is het slim om een nieuwe scooter te kopen in een gerenommeerde winkel. Het kopen van een gebruikte scooter kan je daarentegen geld besparen, maar het risico van onvoorziene reparaties moet je dan op de koop toenemen. Als je naar een gebruikte scooter gaat kijken, beoordeel dan hoe deze onderhouden is. Had hij regelmatig olieverversingen? Is er regelmatig op gereden of heeft hij lang stilgestaan? Heeft de vorige eigenaar een ongeluk met de scooter gehad? Wat is de conditie van de banden? Dit zijn allemaal vragen die het je gemakkelijker maken om potentiële risico’s en kosten te voorkomen. Vaak kun je dit al doen door bij een gerenommeerde winkel je scooter te kopen. Maar dat wil niet altijd wat zeggen, check per scooter wat de staat is van het ding.

·        Stap 2. Wil je een handmatige schakeling of een automaat?

Een handmatig geschakelde schooter heeft meestal een vierversnellingsbak heeft, denk aan een oudere Vespa of Lambretta. Wel is het zo dat een handgeschakelde scooter meer periodiek onderhoud vraagt, bijvoorbeeld op het gebied van de bekabeling. Velen mensen geven daarom de voorkeur aan een automaat. De bestuurder hoeft alleen gas te geven en te remmen. Een handgeschakelde scooter vraagt meerdere handelingen: de koppeling, de versnellingspook en het gaspedaal.

·        Stap 3. Welke motorinhoud moet mijn scooter hebben?

Een veel voorkomende manier om een scooter kiezen, is door te kijken naar de motorinhoud, deze wordt gemeten in kubieke centimeters (cc). Scooters met meer cc zijn krachtiger dan de kleine cc-scooters. Scooters groeperen we in: 49cc, 80-170cc, en 200cc + categorieën:

49cc

De 49cc scooters zijn langzaam en vaak te klein. Wil je iemand meenemen, dan is dit geen geschikte scooter. Hele einden erop rijden raden we ook af. Deze scooter is voor kleine afstanden. Dus op vakantie voor een leuke trip door de bergen of heuvels huur je deze scooter beter niet.

80-170cc

80 tot 170cc scooters zijn heel geschikt om iemand mee te nemen. Voor dagelijks gebruik in de stad zijn ze ook prima. We raden je niet aan om met deze scooter op vakantie te gaan. Wel zijn ze leuk om te gebruiken bij stedentrips. In Rome zie je bijvoorbeeld veel van deze scooters rijden.

De 125cc + scooters

In de grote stad zijn scooters een alternatief voor de auto. Veel nieuwe types van de grote merken rijden al op elektriciteit. Dat scheelt enorm in de luchtverontreiniging. In Berlijn zijn deze effecten al te merken, hoewel er echt nog wel werk aan de winkel is op dit gebied. Een 125cc scooter wordt vaak gebruik om een geruime afstand in de stad af te leggen.

200cc en hoger

In en buiten de stad is de 200cc (en hoger) scooter een absolute topper. Ze kunnen zich met gemak meten met auto’s, op de wegen waar ze mogen rijden. Een krachtige motor helpt je gemakkelijk van A naar B. Met deze scooter kun je gerust op vakantie gaan. Dat zorgt voor een heel andere sfeer dan rijden met de auto: je voelt je vrijer omdat je niet opgesloten zit.

Conclusie

Een scooter kopen of huren is een hele tour. Er valt namelijk behoorlijk wat te kiezen. We hopen dat de tips uit de blog je gaan helpen om sneller die scooter te kiezen die bij je past.

This entry was posted in Reizen. Bookmark the permalink.

Comments are closed.